22. 01. 2017.

Obnova muzeja u Srebrenici



 Tekstovi iz starih Srebreničkih novina"

Obnova muzeja u Srebrenici 

Obnovudevastiranog prostora muzejske zbirke u Domu kulture rade jedan entuzijasta i stranci, volonteri bez naknade

Mirko Sekulić i grupa volonterki iz Engleske čiste prostor muzeja
Srebrenica 08.07.2003.  -  Odbor za kulturno-istorijsko naslijeđe nevladine organizacije Forum Građana Srebrenice pokretač je inicijative za obnovu prostora nekadašnje muzejske zbirke u Domu kulture u Srebrenici u cilju zaštite dijela preostalog kulturnog blaga iz bogate prošlosti Srebrenice. Prostor ukupne površine od oko 200 m2 dijelom je adaptiran u galerijsko-izložbeni dio koji se može koristiti i za druge kulturne namijene (poetske večeri i sl.).  Jedan od glavnih "krivaca" za ovo i čovjek koji je oko adaptacije devastiranog prostora gotovo bukvalno sve na svojim leđima iznijeo,  veliki entuzijasta i  zaljubljenik  kulture i umjetnosti, Mirko Sekulić priča - Namjera je bila prostor oplemeniti, dijelom vratiti prvobitnoj namjeni sa preostalim eksponatima, ali i omogućiti postavku stalne i povremenih izložbi kao i rad grupe likovnih umjetnika u Srebrenici .Višegodišnje čekanje u muzeološkom smislu teško će se nadoknaditi jer su nestali dragocjeni eksponati. Učinili smo prvi korak s obzirom na kratkoću vremena i raspoloživa sredstava, očistili smo prostor, zastaklili 40 m2 staklenih površina zidova, sanirali 50m2  oštećenog plafona, postavili kompletnu novu elektroinstalaciju, renovirali i obojili 308m2 plafona i zidova... Sve ovo smo učinili vlastitim snagama i uz djelimičnu materijalnu podršku za nabavku materijala od strane  holandske radne grupe volontera i Opštine Srebrenica. Namjera nam je obnovljeni prostor na pravi način  otvoriti za javnost i predati ga na upotrebu Gradu i Opštini koji će nadamo se ubuduće imati malo više sluha za ovu oblast i angažovati odgovarajuće stručnjake da nastave ono što smo mi započeli. Muzejski prostor će mo ovih dana otvoriti sa dvije izložbe fotografija. Jedna je sa tematikom ratnog stradanje Srebrenice, dok su na drugoj zastupljene fotografije djece i  profesionalnih foto-reportera  iz Holandije i Srebrenice na zadate teme. Nažalost na samom svečanom otvaranju muzejske zbirke neće biti izloženi i preostali exponati kojim treba konzerviranje, zaštita i postavljanje u odgovarajuće vitrine za što još uvijek nemamo  sredstava. Cilj nam je da muzejski materijal bude prikupljen, sačuvan, i naučno proučen. Nadamo se da će i ovaj relativno skroman broj eksponenata u muzejskoj postavci u određenoj mjeri oživjeti sliku naše prošlosti i na zanimljiv način afirmisati pozitivno u našem kulturnom naslijeđu. Iako smo se obraćali na razne strane za pomoć do danas nismo u tu svrhu dobili ni jednog pfeninaga - kaže na kraju pomalo razočarano Mirko Sekulić.
(fotografija u prilogu Mirko Sekulić u prostoru obnovljenog muzeja obavlja završne pripreme za otvaranje)
                                                            Marinko Sekulić Kokeza 


Engleskinje i Mirko raščišćavaju smeće u Domu kulture.
             Nekoliko dama iz Engleske  došle su da u okviru “Holandske radne grupe volontera” neko vrijeme provedu radeći u Srebrenici. Sarah Henderson, Anna Pukas, Jeny Mathews, Val Wood i Heather Bodden zatekli smo u prostoru nekadašnjeg Muzeja  kako sa aktivistom Foruma Mirkom Sekulićem, vrijedno čiste gomile smeća. Ovo dovoljno govori koliko smo svi mi “oboljeli od donatorskog sindroma”. Zar su trebale  dame čak iz Londona doći da metu i iznose, naše smeće ? Gdje su ti silni aktivisti i članovi  pojedinih NVO koji se busaju u prsa “da su svojim dolaskom i radom proteklih godina u Srebrenici,  donijeli kulturu” ? Šta su to radili i za što su primali platu proteklih godina zaposleni u Domu kulture, kada ni smeće nisu mogli pomesti ?
             Forum Građana Srebrenice krenuo je u akciju da se spasi preostalo kulturno blago Muzejske zbirke u Srebrenici.Veoma lijepo uređena  Muzejska zbirka sa vrijednim exponatima iz bogate istorije Srebrenice početkom rata je opljačkana a kasnije većim dijelom i uništena. Neki exponati što pamte vandalizme kroz mnogo vijekova,  preživjeli su razbacani u prašini i  pohode  vandala iz proteklih godina. Kako se za sve ove poratne godine niko od nadležnih nije  sjetio ni prašinu sa njih da obriše, na ideju da se preostalo istorijsko i kulturno blago sakupi, očisti, konzervira i ponovo izloži, došli su aktivisti Foruma građana Srebrenice. Sa Domom kulture potpisan je ugovor o ustupanju prostora nekadašnjeg Muzeja na upravljanje Forumu kako bi tom prostoru bila vraćena prvobitna namijena. Namijera je preostale exponate zaštititi i izložiti u vidu stalne postavke. Preostali dio prostora bi se koristio kao izložbeno-galerijski kutak za razne  buduće kulturne trenutke. Tu bi trebalo biti mjesta za postavku zaostavština iz međunarodne slikarske kolonije koju Forum građana Srebrenice, takođe namjerava realizovati u toku iduće godine i za što se već vrše pripreme.
Kako ste već mogli pročitati muzejski prostor je uz pomoć Holandskih i Engleskih volontera raščišćen. Zahvaljujući njima trebao bi uskoro biti i ofarban jer boje su već kupili. Zatim predstoji obnova elektro instalacija, popravka plafonske konstrukcije….itd. Za sve to ne bi trebalo mnogo vremena ukoliko bude novaca








Nema komentara:

Objavi komentar