22. 01. 2017.

GLAS IZ SREBRENICE PONOVO U ETERU



Tekstovi iz starih brojeva “Srebreničkih novena”


GLAS IZ SREBRENICE PONOVO U ETERU



Srebrenica 14 12 2005.godine - Radio Srebrenica jedna od najstarijih radiostanica u sjeveroistočnoj Bosni prestala je emitovati svoj program prije  pet godina nakon što nije dobila dozvolu za frekvenciju od Regulatorne agencije za telekomunikacije. U međuvremenu se promijenilo dosta toga.

Naporima prije svega opštinskog načelnika i malobrojnih entuzijasta  i nesebičnu pomoć prijatelja Srebrenice stvoreni su uslovi da se u eteru ponovo čuje i glas iz radijskog studija u Srebrenici. Izvršene su popravke i izgrađena je nova predajnička kuća na, početkom rata miniranom, radio-relejnom stubu, na brdu Bojna. Sredstvima pomoći Vlade Sarajevskog kantona kupljena je nova, savremena studijska tehnika a Opština je izdvojila novac za nabavku novog predajnika, linkova i prateće opreme.
           Iz prostorija stare Radio Srebrenice svakodnevno, sem ponedjeljka,  će se emitovati pet sati lokalnog programa u vremenu od 13 do 18 sati na frekvenciji od 99,8 MGh. Na ovu frekvenciju dozvolu ima RTV TK sa kojom je Opština Srebrenica potpisala sporazum o programskoj saradnji tako da će zvanična najava lokalnog programa počinjati Radio-televizija tuzlanskog kantona Studio Srebrenica. Regulatorna Agencija za telekomunikacije u BiH na ovaj sporazum je dala svoju saglasnost i experimentalno emitovanje programa već je započelo dok će se zvanično otvaranje studija i početak rada desiti do kraja  2005. godine



Radio-veteran Marinko Sekulić Kokeza svoju profesionalnu
novinarsku karijeru zapoceo je u staroj Radio Srebrenici.
Igrom sudbine nakon dosta godina rada za domaće i strane 
radio stanice (Kameleon Tuzla, BH Radio1, RTV  TK,
WDR, RFE, Radio Deutsche Welle, itd) Kokeza se vratio  da
pomogne mlađim u ponovnom rađanju Radia u Srebrenici.
On je i jedini  sadašnji ćlan prijeratne postave Radio Srebrenice.

Nema komentara:

Objavi komentar