24. 02. 2017.

PRVO PIVO IZ SREBRENICE



PERKMAN. ANDRIĆEVA TETKA, VIDRAN...

U Srebrenici po prvi put u istoriji, počinje proizvodnja kvalitetnog domaćeg piva koje neće biti samo još jedna vrsta alkoholnog pića. Namjera je da to bude jedan srebrenički brend, prigodan suvenir i pozitivna priča iz Srebrenice.





Mladi Srebrenčanin Davorin Dado Sekulić,  čije fotografije svakodnevno objavljuje portal Klix.ba i drugi svjetski mediji, ne zaboravlja svoje rodno mjesto i vraća mu se kad god je u prilici. Davorin, njegova tri brata i sestra su djeca Srebrenice. Iako neki od njih petoro još uče i studiraju, Dado i starija mu sestra su već svoji ljudi, rade, u svom poslu su priznati i poznati, mladi ljudi, iako od svog grada nikada nisu dobili ni marku stipendije ili kredita. Ipak ne obaziru se na to i o tome ne pričaju. Davorin je tako, gledajući da pomogne u riješavanju najvećeg  problema nezaposlenosti u Srebrenici, odlučio  otvoriti mini pogon za tzv.kućnu proizvodnju piva. To je trenutno vrlo popularan trend u svijetu a i kod nas. U opremanje proizvodnog prostora i nabavku opreme, uložio do sada oko 15 000 KM, podigavši kredit, iako je u Sarajevu podstanar. Namjerava proizvoditi tri vrste piva a za kompletnu proizvodnju ima obezbijeđeno tržište. U početnoj fazi namjerava zaposliti jednog radnika a  proširenjem proizvodnje i opremanjem ugostiteljskog dijela još  2-3. Posebno zanimljivo je to što će njegova piva na neki način biti brend ali i suvenir iz Srebrenice jer svako pivo ima specifično ime i priču na pozadini boce koja govori o Srebrenici. Probna količina piva je proizvedena i u subotu 25. Februara 2017.godine u Rok kafeu Malboro  će biti besplatna prezentacija i degustacija njegovih piva o kojima evo i propratnih priča.





PERKMAN - Srebrenica je postojbina rudarskog duha, veselog patuljka Perkmana. Prema narodnom predanju, kada nema nikoga u oknu on udara čekićem a rudari bi često potvrdili da čuju zvuke čekića kada sjednu da se odmore, te da su na ulazima u rov nailazili na njegove tragove. Vjeruje se da je pomagao pri kopanju srednjovijekovnih rudokopa što su vidljivi uz samo šetalište, iz grada prema banji Guber.
  

 ANDRIĆEVA TETKA  - Danica, Tetka Ive Anrića je bila opštinski pisar u Srebrenici. Vrijeme ljetnih raspusta Andrić bi provodio kod tetke, u Srebrenici, gdje je i napisao svoju prvu pripovjetku „Put Alije Đerzeleza“ a kasnije i pripovjetku „Osaćani“. Koliko je naš nobelovac bio vezan za Srebrenicu i svoju tetku govori i činjenica da je prilikom upisa na Bečki i Krakovski univerzitet za mjesto prebivališta imenovao baš ovaj grad.

VIDRAN - je jedan od konja neke od mnogobrojnih vojski što su se od praistorije otimale da vladaju Srebrenicom. Grad srebra je bio jedna od najvećih kovačnica novca Rimske imperije. U Srebrenici, na samo 10 dana jahanja od svoje države-grada, stolovaše stalni konzuli  Dubrovačke republike. Konji i vojnici neke od tih osvajačkih vojski obolješe od gube i kako se kupaše u potoku crvene vode, što izvire iz rudokopa biše izliječeni i taj potok tako dobi ime Guber.











Nema komentara:

Objavi komentar