05. 06. 2017.

Saopćenje za javnostSaopćenje za javnost


Neprihvatljivo je raspuštanje SO Srebrenica i provođenje vanrednih izboraU Srebrenici je danas održana treća sjednica Povjereništva SDA, na kojoj je jednoglasno usvojeno nekoliko zaključaka.


 


Zbog novonastale situacije, koja je uslijedila nakon odluke Vlade RS-a da poništi odluke koje je Skupština opštine Srebrenica donijela 28. aprila, a radi pribavljanja dodatnih tumačenja i vraćanja povjerenja, zatraženo je odgađanje sjednice Skupštine opštine Srebrenica zakazane za 6.6.2017. godine.


 


-Povjereništvo SDA Srebrenica poziva sve političke subjekte u SO Srebrenica na otvaranje dijaloga i razgovora s ciljem prevazilaženja trenutne krize u SO Srebrenica. SDA je opredijeljena za formiranja stabilne skupštinske većine koja će interese građana staviti ispred pojedinačnih i stranačkih interesa u ovom gradu. S tim u vezi Povjereništvo SDA formira tim za vođenje preovora u sastavu: Ramiz Salkić, Almir Dudić i Azir Osmanović, navodi se u saopštenju Povjereništva SDA.


 


U drugim zaključcima je istaknuto da su za SDA Srebrenice neprihvatljive namjere Vlade entiteta RS da u narednom periodu produbi krizu u SO Srebrenica, s ciljem raspuštanja SO Srebrenica i provođenja vanrednih izbora u ovoj općini.


 


-Smatramo da bi takav scenarij bio na štetu svih građana u općini i da bi duboko narušio međunacionalno povjerenje i produbio postojeće podjele i političku netrpeljivost. Pozivamo Vladu entiteta RS da umjesto destabilizacije, pomogne razvoj i pokrene ulaganja u ovu općinu, koja su do sada bila minimalna. Mi vjerujemo da je to bilo tako zbog činjenice što je načelnik opštine bio iz reda bošnjačkog naroda, navodi se u saopštenju.


 


Povjereništvo je pozvalo Vladu bh. entiteta RS da poštuje osnovne principe Evropske konvencije o lokalnoj samoupravi i dozvoli lokalnim predstavnicima da donose odluke u interesu svojih građana, jer su ih oni i birali.


 


Povjereništvo SDA Srebrenica


Nema komentara:

Objavi komentar