02. 09. 2017.

INICIJATIVA ZA FRANJEVAČKU ULICU U SREBRENICI



Prihvatam sugestiju da se  ova ulica u mom prijedlogu umjesto "Franjevačka ulica" nazove Ulica  BOSNE SREBRENE..

INICIJATIVA ZA FRANJEVAČKU ULICU U SREBRENICI

Svi gradovi u kojima su fratri iz reda sv.Franje ostavili značajnijeg traga imaju barem ulicu  koja se zove „Franjevačka“. Srebrenica koju franjevci i oficijelno nazivaju svojom kolijevkom na ovim prostorima, po kojoj svojoj provinciji dadoše ime „Bosne srebrena“ nema takvu ulicu niti išta drugog osim spomen crkvice koju podigoše 1991. godine na  dijelu temelja svog nekadašnjeg manastira sv. Marije u znak sjećanja na 700 godišnjicu njihovog dolaska u  Srebrenicu.

 

Zato u ime svih vas koji se pridružite ovoj inicijativi upućujem prijedlog Skupštini opštine Srebrenica da donese odluku kojom se će se dio sadašnje ulice „Reufa Selmanagića Crnog“ od početka (motel Alić) do Klise (skretanje za Stari Grad) nazivati „Franjevačka ulica“. Naziv ulice „Reufa Selmanagića Crnog“ bi ostao nepromijenjen od Klise do Učine bašče.
Smatram da bi grad Srebrenica ovim jednim malim gestom poštovanja istorije, tradicije, drugogog i drugačijeg u svijet odaslao jednu pozitivnu poruku da u Srebrenici ipak ima života i suživota.
Za one koji ne znaju dovoljno o istoriji franjevaca u Srebrenici evo nekoliko podataka:
Franjo Asiški je početkom XIII stoljeća osnovao franjevački red koji je djelovao širom Evrope. Na prostoru Bosne franjevci su prisutni od 1291. godine, kada su došli u Srebrenicu i izgradili samostan koji je postojao sve do 1690. godine kada je uništen u požaru. Nakon što je samostan izgorio, a franjevci se razišli, vrijeme je učinilo svoje i trag o samostanu se izgubio. Tek krajem 80-ih godina 20. stoljeća, ostaci samostana su pronađeni  u srebreničkom naselju Klisa koje se nalazi u neposrednoj blizini centra grada. Arheološkim radovima utvrđeno je da se radi o ostacima crkve Svete Marije. Franjevačka provincija “Bosna Srebrena“ je 1991. godine na temeljima samostana podigla spomen kapelu Sv. Marije. Franjevačka provincija Bosna Srebrena dobila je naziv po Srebrenici i kolijevka je svih katoličkih provincija u regionu.Na području Srebrenice, osim samostanske crkve sv. Marije, postojala je i crkva sv. Nikole, crkve u Sasama, Čaglju i Jasenovi.  Srebrenica je polovinom 15. stoljeća bila sjedište biskupije i u njoj su stolovala dva biskupa franjevca.
Danas katolika na području opština Srebrenica, Bratunac, Zvornik, Milići i Vlasenica katolika im a oko 200 sa srebrenička spomen crkva je jedino sakralno mjesto gdje se održavaja sveta misa jednom sedmično i za vrijeme praznika.
SVI KOJI ŽELE PODRŽATI OVU INICIJATIVU MOGU TO UČINITI ŠTE ĆE SE UPISATI U ISTOIMENU GRUPU NA FB
Marinko Sekulić Kokeza

Nema komentara:

Objavi komentar