25. 01. 2018.

TRG BOSNE SREBRENE U SREBRENICI



INICIJATIVA ZA TRG BOSNE SREBRENE U SREBRENICI

 

Svi gradovi u kojima su fratri iz reda sv.Franje ostavili značajnijeg traga imaju barem ulicu  koja se zove „Franjevačka“ili Trg „Bosne Srebrene“ ali ne i Srebrenica koju franjevci i oficijelno nazivaju svojom kolijevkom na ovim prostorima, po kojoj svojoj provinciji dadoše ime „Bosne Srebrena“ nema takvu ulicu, trg niti išta drugog osim spomen kapele na  dijelu temelja nekadašnjeg manastira sv. Marije podignute u znak sjećanja na 700 godišnjicu njihovog dolaska u  Srebrenicu.


Zato Vas pozivamu da se pridružite ovoj inicijativi da sakupimo što više potpisa i vaših saglasnosti kako bi smo uputili prijedlog Skupštini opštine Srebrenica da donese odluku kojom  bi se  sadašnji naziv Trg  Bratstva i jedinstva preimenovao u Trg Bosne Srebrene. (Prostor od Unikredit banke do  kružnog toka ispred motela Alić a između pijace i Doma kulture)
Smatram da bi grad Srebrenica ovim jednim malim gestom poštovanja istorije, tradicije, drugogog i drugačijeg u svijet odaslao jednu pozitivnu poruku da u Srebrenici ipak ima života i suživota a ovo bi ujedno bio i još jedan pozitivan iskorak ka cilju da Srebfrenica dobije status Glavnog grada kulture u 2024 godini
Za one koji ne znaju dovoljno o istoriji franjevaca u Srebrenici evo nekoliko podataka: Franjo Asiški je početkom XIII stoljeća osnovao franjevački red koji je djelovao širom Evrope. Na prostoru Bosne franjevci su prisutni od 1291. godine, kada su došli u Srebrenicu i izgradili samostan koji je postojao sve do 1690. godine kada je uništen u požaru. Izgradnja  samostana u vezi je s dolaskom i naseljaevanjem hrvatskih trgovaca iz dubrovačkih krajeva u ovaj rudno i trgovinski važni kraj. Za tim su Hrvatima kao dušebrižnici došli franjevci. Ovaj samostan, na glasu kao ugledan, bio je prvi franjevački samostan u Bosni i Hercegovini. Bio je rasadnik za sve druge samostane po BiH. Ovdje su se jedno vrijeme odgajali budući fratri. Nakon što je samostan izgorio, a franjevci se razišli, vrijeme je učinilo svoje i trag o samostanu se izgubio. Tek krajem 80-ih godina 20. stoljeća, ostaci samostana su pronađeni  u srebreničkom naselju Klisa koje se nalazi u neposrednoj blizini centra grada. Arheološkim radovima utvrđeno je da se radi o ostacima crkve Svete Marije. Franjevačka provincija “Bosna Srebrena“ je 1991. godine na temeljima samostana podigla spomen kapelu Sv. Marije. Franjevačka provincija Bosna Srebrena dobila je naziv po Srebrenici i kolijevka je svih katoličkih provincija u regionu.Na području Srebrenice, osim samostanske crkve sv. Marije, postojala je i crkva sv. Nikole, crkve u Sasama, Čaglju i Jasenovi.  Srebrenica je polovinom 15. stoljeća bila sjedište biskupije i u njoj su stolovala dva biskupa franjevca.

SVI VI KOJI SE SLAŽETE SA OVOM INICIJATIVOM I ŽELITE JE PODRŽATI KLIKNITE NA SVIĐA MI SE ILI DAJTE SVOJ KOMENTAR.
Marinko Sekulić Kokeza


 

1 komentar:

  1. ja ne znam sto bi ovi menjali ime ulice " bratstvo i jedinstvo"...i onako ga malo ima u nasem gradu.....na zalost...Ako bi se vracali u istoriju,i kroz nju oznacavali ulice,onda bi morali dodati i austrijski udio,od rudara "saksi" ili pak i one "ajke sa budaka" koja je,kroz svoju nemoc,oznacila jednu generaciju,pa i nas... Novinar se nije bas obavestio u udelu svih u Srebrenici a bilo bi pozeljno...Mozda samo zeli,da bude negde zaveden,kao "Znate,onaj,sto se borio za ime ulice" Ako je samo to,malo je... ! https://pescanik.net/srebrenica-u-proslosti/

    OdgovoriIzbriši